Sparinvest heeft primeur met voldoen aan UCITS-richtlijnen

De Luxemburgse toezichthouder op de financiële markten (CSSF) heeft Sparinvest als één van de eerste fondshuizen toegestaan om fondsen aan te bieden onder de UCITS IV richtlijnen. Dat is mogelijk omdat Luxemburg deze richtlijnen als eerste land in Europa in de wet heeft vastgelegd. Jan Stig Rasmussen, CEO van Sparinvest: “We zijn er trots op dat we bij de eerste bedrijven zitten die UCITS IV-compliant zijn. We zien het als een kwaliteitskeurmerk op het gebied van transparantie en liquiditeit. Het laat de kracht van onze organisatie zien, en de grondigheid van onze manier van werken. Het bewijst ook dat Luxemburg ver vóór loopt op andere financiële centra in de wereld.”

Jan Stig Rasmussen, CEO van Sparinvest, zegt trots te zijn dat zij één van de eerste bedrijven zijn, die UCITS IV-compliant zijn. Het wordt gezien als een kwaliteitskeurmerk op het gebied van transparantie en liquiditeit. UCITS IV moet beleggingsfondsen efficiënter maken en de kosten voor beleggers moeten uiteindelijk verder omlaag gaan. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe Europese richtlijn zijn:

  • Een fondshuis mag met een ‘Management Company Passport’ nu ook fondsen beheren die in een ander land geregistreerd staan. Voor Sparinvest, dat mandaten en discretionary accounts in verschillende landen heeft, is dat een groot voordeel.
  • Een nieuw ‘notification process’ zorgt ervoor dat fondsenaanbieders makkelijker in heel Europa kunnen verspreiden.
  • Beleggingsfondsen mogen nu fuseren met partijen over de grens. Dat moet de kosten van fondsen die in meerdere landen geregistreerd staan, omlaag brengen.
  • Een nieuwe Master/Feeder structuur maakt het makkelijker om nieuwe fondsen te lanceren op basis van een bestaand fonds in een ander land – met behoud van track record.
  • Efficiëntere administratie
  • Een gestandaardiseerd ‘Key Investor Information Document’(KIID) van 2 A4’tjes vervangt het oude verkorte prospectus.