Obama blijft hameren op snelle deal

Er moet snel een deal komen over de Amerikaanse schuldenkwestie, anders zal het volk zijn geduld verliezen. Die waarschuwing uitte president Barack Obama donderdag in een televisie-interview. Het overleg tussen Democraten, Republikeinen en de president zelf ligt momenteel stil.

Volgens betrokkenen zal er vrijdag waarschijnlijk niet verder worden gepraat over het verhogen van het schuldenplafond, zodat de staat zijn rekeningen kan blijven betalen. Obama zou hebben opgeroepen om binnen 24 tot 36 uur tot een duidelijk tijdsschema te komen dat tot een overeenkomst moet leiden.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft berekend dat het land zonder een verhoging van de wettelijk toegestane staatsschuld vanaf 2 augustus in betalingsproblemen komt. Beide partijen zeggen dit koste wat kost te willen voorkomen.

Beide partijen willen tevens fors bezuinigen, maar de manier waarop ze dat willen doen verschilt. De Republikeinen, wier instemming Obama nodig heeft, zijn fel tegen belastingverhoging, terwijl de Democraten juist eisen dat onder meer de hogere inkomens bijdragen aan het verlagen van de overheidstekorten.

Obama geeft vrijdag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie om de zaak toe te lichten.

ANP