Ook Standard & Poor's waarschuwt VS

Een dag nadat kredietbeoordelaar Moody's aangaf de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mogelijk te gaan herzien, sluit Standard & Poor's zich donderdagavond bij deze waarschuwing aan.

''Wij geloven dat er een toenemend risico is op een behoorlijke politieke impasse, die langer gaat duren dan welke kortetermijnovereenkomst dan ook om het schuldenplafond te verhogen'', aldus Standard & Poor's.

De kredietbeoordelaar stelde dat de status van de Verenigde Staten zelfs zou kunnen worden verlaagd als er wel besloten wordt de limiet voor de Amerikaans schulden te verhogen.

''Als jullie een kleine overeenkomst sluiten, dan kan dat leiden tot een afwaardering'', aldus John Chambers van Standard & Poor's. ''Dit is het moment'' om tot langdurige afspraken te komen, stelde Chambers.

Dat is koren op de molen van de Amerikaanse president Barack Obama, die ook geen voorstander is van een kortetermijnoplossing.

Ongunstig
Standard & Poor's en Moody's zijn samen met Fitch de belangrijkste kredietbeoordelaars. Amerika heeft nu nog de status 'AAA', de hoogste waardering. Een lagere kredietstatus is economisch ongunstig. Zo zal een land met een lagere status in de regel meer rente over leningen moeten betalen.

In de VS wordt momenteel gesteggeld over het verhogen van het schuldenplafond. Washington zal vermoedelijk op 2 augustus niet meer aan alle betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Obama is hard op zoek naar een oplossing, maar stuit daarbij op veel verzet van de Republikeinen.

ANP