Amerikaanse consument veel negatiever

De Amerikaanse consument is deze maand veel negatiever dan een maand eerder. Uit de index van de Universiteit van Michigan bleek vrijdag dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten het laagste niveau heeft bereikt sinds maart 2009.

De index kwam uit op 63,8, tegen 71,5 in juni. In maart 2009 stond de graadmeter op 57,3. Op dat moment zat de Amerikaanse economie nog in een recessie.

Consumenten werden veel negatiever over de economische vooruitzichten. ,,Altijd als de index voor de vooruitzichten zo laag stond, verkeerde de economie in een recessie'', aldus econoom Richard Curtin van de universiteit. Hij voegde wel toe dat data uit 1 maand niet genoeg zijn om te concluderen dat de economie krimpt.

Bij de daling speelde pessimisme over dalende inkomens en toenemende werkloosheid volgens de universiteit een rol. Verder nam ook het vertrouwen in het economisch beleid van de overheid sterk af. Op dit moment speelt zich in Washington een politieke strijd af over verhoging van het federale schuldenplafond en overheidsbezuinigingen.

ANP