Fortis Bank handelde fout in zwendelzaak

Ageas Bank Nederland heeft haar zorgplicht verzaakt ten opzichte van beleggers die gedupeerd zijn door de zwendel van 'wonderbelegger' René van den Berg.

De bank, tegenwoordig onderdeel van ABN Amro, had de zaak moeten onderzoeken maar heeft dit nagelaten. Dit oordeelde de rechtbank Rotterdam deze week in een zaak die was aangespannen door gedupeerde beleggers. René van de Berg, in 2007 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens piramidespelachtige zwendel, had twee rekeningen lopen bij de bank.

Op deze rekeningen kwamen in enkele jaren tientallen miljoenen euro's binnen. Volgens de rechtbank had Ageas argwanend moeten worden door zulke grote overboekingen en onderzoek moeten doen naar de activiteiten van Van den Berg.

Goed uitgangspunt
Advocaat Koen Rutte van de gedupeerde beleggers ziet de uitspraak als een goed uitgangspunt om de schade op ABN Amro te verhalen. ''Dit is het begin. De fout van de bank staat nu vast. Als ze in hoger beroep gaan en dan ook worden veroordeeld kan er per individu gekeken worden wat de schade is.''

De bank wees er bij monde van een woordvoerder op dat voor elke individuele belegger moet worden vastgesteld of de bank iets te verwijten valt.

Verwijtbaar
''De rechtbank oordeelt dat de bank op enig moment zou moeten hebben gezien dat er met het betalingsverkeer iets niet klopte. Dat vindt de rechtbank verwijtbaar.

De rechtbank stelt uitdrukkelijk dat het de vraag is per individu of dat ook tegenover hem of haar geldt, omdat het beeld is dat mensen tegen beter weten in, roekeloos gelden hebben gestort'', aldus de woordvoerder.

ANP