De stresstest van EBA wordt niet serieus genomen, banken verliezen op de beurs

Er is op de uitslag van de stresstest voor banken somber gereageerd. Zo verliezen Europese banken tussen de 1 en 3 procent van hun waarde op de beurs. De markt vindt de stresstest veel te licht, zo blijkt het.

JPMorgan
Vooral Duitse, Italiaanse en Spaanse banken moeten het ontgelden op de beurs, echter deze banken hebben de test wel goed gemaakt. JPMorgan heeft zelf ook een stresstest laten uitvoeren die op verschillende punten veel strenger is geweest. Zo moeten de buffers van banken bij de test van JPMorgan zeven procent bedragen. De officiële test die is gehouden door de European Bank Authority (EBA) hield een percentage van vijf aan.

Verschillen
Het belangrijkste verschil tussen de officiële test en die van de Amerikaanse bank is dat er bij de officiële test geen rekening is gehouden met de exposure in Griekse staatsobligaties. Het gevolg hiervan is dat bij de test van de EBA er acht banken zakken voor de test en bij JPMorgan 20 banken. Ook is te zien dat er een groot verschil ligt tussen het extra kapitaal dat nodig is. De tweede test van de EBA (EBA II) rekent op 2,5 miljard euro en JPMorgan komt uit op 80 miljard euro.
Volgens beurscommentator Roderick Veelo wordt EBA II niet serieus genomen. Ook de eerste test werd niet serieus genomen.