Duitsland zoekt ingenieurs in EU-crisislanden

Duitsland gaat in noodlijdende eurolanden als Griekenland, Spanje en Portugal op zoek naar geschoold personeel. De grootste economie van Europa wil zo het tekort aan onder meer ingenieurs en IT’ers het hoofd bieden. Dat meldde het Duitse arbeidsbureau maandag aan de krant Die Welt.

Terwijl geschoold personeel in landen als Griekenland zonder baan zit, is Duitsland met zijn groeiende economie juist op zoek naar mensen. Alleen al in Spanje hebben 17.000 mensen interesse in een baan in Duitsland, aldus het arbeidsbureau.

Grootste probleem bij het werven van mensen in het buitenland is dat zij veelal geen Duits spreken. ''Veel hoogopgeleide mensen leren alleen Engels als vreemde taal en gaan dan ook aan de slag in een Engelstalig land, als ze in eigen land geen werk kunnen vinden’’, zei de directrice van de buitenlandtak van het Duitse arbeidsbureau.

Expats
Ook merkte de directrice op dat Engelstalige landen vaak een veelomvattend pakket bieden aan de expats. Zij kunnen daar niet alleen rekenen op een baan, maar krijgen ook een taalcursus, een woning, een baan voor de partner en een plaats in de crèche voor de kinderen.

''Daar kunnen wij van leren’’, aldus de directrice. ''Het is niet voldoende om alleen maar aantrekkelijke bedrijven en producten te hebben. De maatschappij moet bereid zijn om deze mensen op te nemen.’’

ANP