'Scheld kwart Griekse schuld kwijt'

Private partijen zoals banken en verzekeraars moeten 25 procent van de Griekse schuldenlast kwijtschelden. Dat heeft de financieel directeur van de Duitse verzekeraar Allianz , Paul Achleitner, maandag gezegd in de Duitse media.

Volgens Achleitner moeten private houders van Grieks schuldpapier hun bestaande leningen vrijwillig inruilen tegen nieuwe 10-jaarsleningen die een restwaarde van 75 procent hebben van het oude schuldpapier.

De nieuwe leningen moeten gegarandeerd worden door het Europese noodfonds, aldus de financieel directeur.

Met de ingreep zou de staatsschuld van Griekenland met 50 miljard euro kunnen dalen tot onder de 300 miljard euro, denkt Achleitner. Allianz had eind vorig jaar voor circa 1,3 miljard euro aan Grieks schuldenpapier in bezit.

Niet failliet
Achleitner zei verder dat hij niet verwacht dat de eurozone uit elkaar zal vallen door de schuldencrisis. Ook denkt hij niet dat Griekenland in een wanordelijk en onbeheersbaar staatsfaillissement terecht zal komen. Dat zou het slechtst denkbare scenario zijn, aldus Achleitner.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat private partijen gaan bijdragen aan verdere steun aan Athene. Ook Nederland wil dat. De Europese regeringsleiders komen donderdag samen om te praten over een nieuw steunpakket aan Griekenland.

Bijdrage
Begin deze maand zei Allianz 300 miljoen euro te stoppen in hulp aan het noodlijdende land. In totaal zouden Duitse banken en verzekeraars voor 3,2 miljard euro meedoen aan een nieuwe steunronde voor Griekenland, meldde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble.

Deutsche Bank zou volgens bronnen daarvoor bijna 1 miljard euro uittrekken. De bijdrage van Commerzbank zou volgens die bronnen aanzienlijk lager liggen dan 1 miljard euro.

ANP