ECB open voor tijdelijke Griekse wanbetaling

De Europese Centrale Bank (ECB) wil alle mogelijke oplossingen voor de Griekse schuldencrisis bestuderen. Hieronder valt ook een tijdelijke wanbetaling op een deel van de schulden, zei ECB-bestuurslid Ewald Nowotny dinsdag tegen televisiezender CNBC.

Er zijn veel verschillende opties voor de Griekse schuldencrisis, "Een complete default, een selectieve default, een credit event, etcetera", somt Nowotny op tijdens een eerder opgenomen uitzending van televisiezender CNBC.

"Dit moet allemaal serieus worden onderzocht. Er zijn voorstellen die uitgaan van een zeer kortstondige wanbetalingssituatie, die niet echt grote negatieve gevolgen zouden hebben".

Komende donderdag staat de eurozonetop over het nieuwe financiële steunpakket voor Griekenland op de agenda. Voor aanvang daarvan staat de vraag centraal of kredietbeoordelaars Athene insolvent zullen verklaren vanwege het steunplan.

Onderpand
De ECB heeft namelijk gezegd geen Grieks staatspapier meer te zullen accepteren als onderpand voor kortetermijnleningen, als het komt tot een wanbetaling of 'default'. Griekse banken zouden hiermee hun belangrijkste financieringsbron kunnen verliezen.

De centrale bank hoeft zich hierbij echter niet te houden aan de oordelen van de kredietbeoordelaars. "Uiteindelijk moet het een beslissing zijn van de ECB. De ECB moet niet volledig afhankelijk zijn van kredietbeoordelaars. Ten slotte is het onze eigen verantwoordelijkheid, onze beslissing", aldus Nowotny

ANP