Europarlement hoopt op doorbraak eurosancties

Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) hoopt dat de euroleiders tijdens hun top van donderdag akkoord gaan met een verdere aanscherping van de sancties voor lidstaten die zich niet aan de begrotingsregels houden.

Het Europarlement wil die aanscherping, maar tot dusver lag vooral Frankrijk dwars. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei donderdag in de Tweede Kamer echter dat Parijs bereid is zijn verzet op te geven.

Wortmann, die namens het Europarlement de gesprekken met de lidstaten leidt, is nog behoedzaam. ,,Ik wil eerst precies weten wat er afgesproken wordt. Maar als er een doorbraak komt, zou dat heel goed nieuws zijn.''

De EU-landen besloten eerder tot een aanscherping van het regime voor eurolanden die hun overheidsfinanciën laten versloffen. Problemen zoals met Griekenland moeten zo voortaan worden vermeden.

Instemming
Maar het Europarlement vindt dat de afspraken niet ver genoeg gaan. Het weigerde er eerder deze maand over te stemmen. Instemming van het Europarlement is noodzakelijk, willen de maatregelen in werking treden.

Het parlement wil dat de Europese Commissie een strafprocedure kan beginnen tegen eurolanden die in de fout dreigen te gaan. Lidstaten zouden die procedure alleen met meerderheid van stemmen kunnen terugdraaien.

Frankrijk voelde er tot dusver niet voor om de Europese Commissie meer macht te geven, maar lijkt nu om te zijn. Mocht er een akkoord komen tussen Europarlement en lidstaten, dan kan het parlement in september stemmen, aldus Wortmann.

ANP