VS werken aan oplossing schuldprobleem

De politieke leiders in het Amerikaanse Congres werken aan een nieuw plan dat ervoor
moet zorgen dat de overheid aan zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

Dat hebben zij zaterdag gezegd na een kort onderhoud met president Barack Obama op het Witte Huis.

De federale overheid bereikte in mei de limiet van wat zij wettelijk gezien mag lenen. Om ook op de lange termijn de rekeningen te kunnen blijven voldoen, zal het Congres het schuldplafond moeten verhogen.

De Republikeinse oppositie wil daar echter alleen aan meewerken als fors het mes wordt gezet in de overheidsuitgaven, zonder dat er belastingen worden verhoogd.

Koortsachtig
De afgelopen maanden is koortsachtig onderhandeld tussen de Republikeinen, die de meerderheid vormen in het Huis van Afgevaardigden, en het Witte Huis.

Afgelopen week leek een akkoord nabij, maar vrijdag liepen de de onderhandelingen toch weer vast. De oppositie blijft zich verzetten tegen de door Obama gewenste intrekking van belastingvoordelen voor de allerrijksten.

Vergelijk
Het is nu aan de volksvertegenwoordigers om alsnog tot een vergelijk te komen. Zij hebben daarvoor tot 2 augustus de tijd.

Volgens ingewijden willen de onderhandelaars echter meer haast maken. Zij zouden concrete stappen willen zetten voordat zondagavond laat de nieuwe handelsweek op de Aziatische effectenbeurzen begint.

Gevreesd wordt voor een rampzalige uitwerking op de financiële markten als de Amerikaanse overheid haar betalingsverplichtingen verzaakt. Twijfel over de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld zou een enorme schokgolf teweeg kunnen brengen.

ANP