'Duitse banken wilden verder gaan'

Duitse banken en verzekeraars waren bereid een groter verlies te accepteren op Griekse staatsobligaties dan afgelopen week is afgesproken.

Dat meldde de Duitse krant Welt am Sonntag zondag. Volgens de krant waren Commerzbank en verzekeraar Allianz bereid 30 procent af te schrijven op hun Griekse investeringen. Deutsche Bank, de grootste bank van het land, was zelfs bereid de helft van de waarde op te offeren.

Uiteindelijk werd besloten tot een pakket maatregelen waarbij de schuldenlast van Griekenland met 21 procent wordt verlicht. Het lagere percentage kwam volgens de krant tot stand onder druk van Franse banken.

Enorme bedragen
Daarnaast werd er gevreesd voor de enorme bedragen die nodig zouden zijn om Griekse banken en pensioenfondsen overeind te houden. Europese regeringsleiders zouden daar niet meer dan 20 miljard euro voor opzij hebben willen zetten.

Een afschrijving van 50 procent op de Griekse staatsobligaties zou Deutsche Bank ongeveer 300 miljoen euro hebben gekost.

De kleinere afwaardering die nu is overeengekomen, levert het concern daarentegen waarschijnlijk een kleine winst op omdat de bank al een groot bedrag op de investeringen heeft afgeboekt.

ANP