Banken VS bereiden zich voor op wanbetaling

Amerikaanse banken treffen voorbereidingen voor het geval de regering van de VS zijn schuld niet meer aflost of zijn hoge kredietwaardigheid verliest. Bank of America , Wells Fargo en Citigroup bevestigen dat ze plannen maken hoe ze de eventuele schade kunnen beperken.

''We vertrouwen er op dat onze wetgevers een oplossing vinden. Ondertussen is onze planning erop gericht te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten, als er geen akkoord komt'', zei een woordvoerder van Wells Fargo maandag (Amerikaanse tijd).

Republikeinen en Democraten kibbelen al weken over verhoging van de staatsschuld. Als er volgende week geen akkoord is, kan de overheid niet al haar rekeningen meer betalen. In het uiterste geval is er ook geen geld meer voor rentebetalingen op staatsleningen.

Belegging
Veel banken kunnen dan krap komen te zitten, want ze zijn erg afhankelijk van Amerikaanse staatsleningen. Die werden decennialang juist gezien als een erg veilige belegging.

De banken bezaten in juni 1660 miljard dollar (1146 miljard euro) aan schuldpapieren van de VS-overheid. Ter vergelijking: China bezat in mei 1160 miljard dollar (801 miljard euro) van deze Amerikaanse leningen.

Als tegenmaatregel zouden de banken credit-default-swaps (CDS) kunnen kopen, een soort verzekering die uitbetaalt bij wanbetaling. De prijs hiervan is sinds mei verdubbeld.

Gokken
Banken zouden ook kunnen gokken op een lagere dollarkoers. ''Een 3 à 5 procent lagere dollarkoers kan optreden bij een technische wanbetaling bij Amerikaanse staatsleningen. Dat is een eventualiteit waar veel investeerders rekening mee houden, denk ik'', zei Bill Gross, oprichter van 's werelds grootste obligatiefonds Pimco, eerder.

Maar analisten benadrukken dat een wanbetaling een enorme klap is voor de bankbalansen. ''Wat kun je eraan doen? He-le-maal niets'', zei Dick Bove, bankenanalist bij Rochdale Securities.

''Het zou de Amerikaanse bankensector gewoon overstelpen. Het enige wat ze kunnen doen is afwachten.''

ANP