Brazilaanse munt op hoogste niveau ooit

De Brazilaanse real noteerde maandag op zijn hoogste niveau ooit, sinds de munt in 1999 van de Amerikaanse dollar werd losgekoppeld. Voor één dollar kreeg je gisteren 1,53 reals, 0,9% meer dan eind vorige week. De munt blijft het goed doen ondanks pogingen van de Braziliaanse regering om de stijging te temperen teneinde de export niet in gevaar te brengen.

De voorbije zes maanden heeft de Braziliaanse centrale bank zelfs 36 miljard dollar in de financiële markten geïnvesteerd om de stijging van de real te vertragen. Eerder al maakten Braziliaanse politici hun ongenoegen kenbaar omtrent de valuta-oorlog die China en de VS hebben ontketend: Amerika door geld bij te drukken; China door de waarde van de yuan kunstmatig laag te houden.

braziliaanse real munt valutaIn Brazilië voltrekt zich stilaan maar zeker een economisch mirakel. Zuid-Amerika's grootste economie liet vorig jaar een groei van 7% noteren en het land mag nu naast de Mundial van 2014 ook de Olympische Spelen van 2016 organiseren. Tijdens het presidentschap van Luiz Inácio da Silva ontsnapte 10,4% van de volledige Braziliaanse bevolking uit de armoede; het gaat om meer dan 21 miljoen mensen of tweemaal de volledige Belgische bevolking. In 2032 zal de Braziliaanse economie groter zijn dan die van Duitsland.

In november 2009 wijdde The Economist een special aan het land onder de titel: "Brazil takes off". De cover van dat nummer werd door het personeel van het magazine ondertussen gekozen tot de beste cover ooit. Andere legendarische covers staan hier.