'Bedrijfsobligaties beter dan staatsobligaties'

De zakenbankiers van ABN Amro MeesPierson zien bedrijfsobligaties in toenemende mate als een betere belegging dan staatsobligaties.

Dat stelden Ben Steinebach en Sybren Brouwer van de bank woensdag tijdens een presentatie over de wereldwijde beleggersmarkt.

"Voor de economische crisis lag het rendement van bedrijfsobligaties nauwelijks boven dat van staatsobligaties. Sindsdien is dat flink omhooggegaan'', aldus Brouwer, hoofd aandelenresearch van de bank.

De vraag naar kapitaal bij bedrijven steeg tijdens de crisis flink, waardoor de rente op bedrijfsleningen steeg.

Sterke balans
Nu beleggingen in staatsobligaties niet meer zo zeker zijn als voor de schuldencrisis, raadt hoofd beleggingsstrategie Steinebach aan over te stappen op bedrijfsobligaties. Het extra rendement op dergelijke investeringen compenseert volgens hem de risico's ruimschoots.

''We verwachten weinig faillissementsrisico bij bedrijven. De balansen in het bedrijfsleven zijn gemiddeld namelijk sterk.''

Inflatierisico
De analisten staan neutraal ten opzichte van investeringen in aandelen. ''Het bedrijfsleven draait goed en heeft een lage schuldpositie. Toch blijft er nog steeds een kans op een serieuze groeivertraging, onder meer door de Europese en Amerikaanse schuldencrises."

"Ook bestaat in de opkomende markten nog steeds een inflatierisico en blijft de olieprijs een punt van zorg. Die laatste twee risico's zijn de afgelopen maanden wel kleiner geworden'', aldus Brouwer.

Chemische sector
Kansen voor beleggers liggen volgens Brouwer vooral in de chemische sector en bij bedrijven die basismaterialen produceren. ''De vraag in opkomende markten en het grote aantal infrastructurele projecten aldaar speelt hierbij een belangrijke rol.''

Drankproducenten hebben daarentegen moeilijke tijden voor de boeg. ''Bedrijven als AB InBev hebben aan de ene kant te maken met kernmarkten waar geen groei meer inzit, en tegelijkertijd met stijgende grondstoffenprijzen die ze maar moeilijk kunnen doorberekenen'', aldus de analist.

ANP