Europese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd, emerging markets redelijk immuun voor crisis

De huidige waarderingen van de aandelen in de BRIC-landen in lijn met die in 2007 voordat tot de mondiale recessie begon zo melden de analisten van Russell Indixes. De karakteristieken van de aandelenrendementen (op basis van stijl, kapitalisatie en sector) suggereren dat de markten een sterk herstel van de mondiale economie verwachten. De kapitalisaties van de emerging markets zijn nog steeds aan het toenemen, dit ten koste van de kapitalisaties de ontwikkelde landen. Deze trend is al jaren gaande aldus de analisten.

Europa aantrekkelijk
De regio Europa heeft vergeleken met de regio Azië/Pacific aan kapitalisatie gewonnen. Over de jaren 2009 en 2010 was er in juist Europa een teruggang (lagere marktkapitalisatie) terwijl in Azië/Pacific de trend juist andersom was. De analisten van Russell vermoeden dat de lagere kapitalisaties in Azië/Pacific mede nog het gevolg zijn van de rampen in Japan. De problemen in Europa houden echter ook nog aan, zo zijn de kredietproblemen van de landen nog steeds niet opgelost. Desondanks hebben beleggers een voorkeur voor Europese aandelen aldus Russell. Dit komt mede door de economische boom in Duitsland en het feit dat de Europese Unie nog steeds in tact is.

Emerging markets redelijk immuun
Mondiaal gezien zijn de meeste aandelen nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd aldus de onderzoekers. De kredietcrisis heeft in Europa harde klappen uitgedeeld maar de emerging markets hebben de stormen redelijk goed doorstaan. Dit wordt mede verklaard door hun partiële immuniteit omdat ze nog niet voor de volle honderd procent deel uitmaken van het financiële systeem zo stelt Russell.