VS bereidt zich voor op wanbetaling

Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakt de komende dagen bekend wat het gaat doen als de staatsschuld dinsdag het wettelijk plafond bereikt. Dan kan besloten worden om betalingen uit te stellen.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde nog niet zeggen of bijvoorbeeld sociale uitkeringen dan voorrang krijgen voor de rente en aflossing van staatsleningen. Beide opties kunnen erg slecht uitpakken.

Het uitstellen van de miljoenen uitkeringen ligt gevoelig en is bovendien lastig, omdat die overboekingen zijn geautomatiseerd. Te laat aflossen van staatsleningen tast de kredietwaardigheid van de VS aan, wat leidt tot hogere rente.

De overheid krijgt in augustus wel geld binnen van belastingbetalingen (172 miljard dollar, ofwel 120 miljard euro). Maar dat is slechts circa de helft van de 306 miljard dollar (213 miljard euro) die nodig zijn voor alle lonen en rekeningen.

Pensioenen
Zo moeten de VS volgende week woensdag 23 miljard dollar (16 miljard euro) betalen aan uitkeringen voor gepensioneerden. De dag erop is 90 miljard dollar (63 miljard euro) nodig voor rente en aflossingen op staatsleningen.

President Barack Obama wil daarom dringend extra geld lenen, maar dat stuit op bezwaren van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Die eist aanzienlijke bezuinigingen.

Een alternatief is dat de overheid snel enkele bezittingen verkoopt, zoals een deel van de goudvoorraad of pakketten met hypotheken. Dat levert echter waarschijnlijk niet genoeg op om het lange tijd uit te zingen.

Republieken hebben voorgesteld om enkele overheidsdiensten te sluiten: dat bespaart lonen van ambtenaren. Maar minister van Financiën Timothy Geithner heeft dat idee onwerkbaar genoemd.

Een idee was ook dat de Federal Reserve op eigen houtje geld leent om de overheidsschulden te betalen. Maar de centrale banken vinden dat ze daartoe niet bevoegd zijn, bleek bij overleg vrijdag.

ANP