Franse schuldenlast brengt redding eurozone in gevaar

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt Frankrijk ervoor dat het zijn besparingen niet zal halen en vraagt meer fiscale discipline. De liberale zakenkrant Financial Times Deutschland is allerminst verbaasd door deze waarschuwing, die de Europese zaak enkel verder bemoeilijkt:

‘Het IMF vraagt Frankrijk om te besparen - ironisch genoeg gebeurt dat voor het eerst onder de nieuwe IMF-directeur Christine Lagarde -, zoniet dreigt het land zijn AAA-kredietbeoordeling kwijt te spelen. De feiten over de Franse economie en haar schulden zijn bekend, het gevaar dat het land mee de schuldencrisis wordt ingesleurd wordt al twee jaar lang in Parijs besproken.

Maar Lagarde’s harde woorden zijn niet minder verwonderlijk dan de gevaarlijke situatie waarin Italië is beland.... Toch kleeft aan deze waarschuwing een nieuw parfum van spoed, omdat Duitsland en Frankrijk de kern van het euroverdedigingscentrum vormen. Indien Frankrijk zijn top rating verliest, krijgt Europea er een probleem van zo’n omvang bij dat velen zullen verlangen naar de tijden waarin Griekenland tijdens een weekend gered moest worden. De complete reddingsstrategie van de EU zou worden weggevaagd.’

Express.be