Banken niet in opperste paraatheid door VS

De grote Nederlandse banken volgen de politieke ontwikkelingen rond het schuldplafond van de Amerikaanse overheid. Speciale maatregelen hebben de banken echter niet getroffen. Dit bleek donderdag uit een rondgang langs enkele banken.

Eerder deze week zeiden Amerikaanse banken voorbereidingen te treffen voor het geval de Amerikaanse overheid geen rentebetalingen meer kan doen. Bank of America , Wells Fargo en Citigroup lieten weten dat ze plannen maken hoe ze de eventuele schade kunnen beperken.

Nederlandse banken lijken het rustiger aan te doen. Rabobank volgt de gebeurtenissen en zal indien nodig stappen ondernemen. ''Maar er liggen geen scenario's klaar. Het is niet zo dat er opeens een hele afdeling paraat staat'', zei een woordvoerster.

Een woordvoerder van SNS Reaal zei dat het concern geen Amerikaanse staatsobligaties heeft. ''Niet betalen is voor ons geen issue. We hopen dat de partijen eruit komen, maar met verdere scenario's zijn wij niet bezig.''

Financiële ramp
ING wilde bij monde van een woordvoerder niet zeggen of er achter de schermen voorbereidingen worden getroffen. ''Risicomanagement is ons vak. Wij kijken continu naar alle ontwikkelingen in de wereld. Amerika is een groot land. Wat er met de Amerikaanse overheidsfinanciën gebeurt is belangrijk.''

In de Amerikaanse media en politiek wordt veelvuldig gespeculeerd over een financiële ramp als het schuldplafond van de federale overheid niet wordt verhoogd. Als een verhoging uitblijft en de Amerikaanse overheid in gebreke zou blijven, zou dat grote verstoringen op de financiële markten en in de economie tot gevolg kunnen hebben.

ANP