Stemming over schuldenplafond VS uitgesteld

De schuldencrisis in de Verenigde Staten lijkt zich te verergeren. Het Huis van Afgevaardigden heeft de stemming over een Republikeins voorstel over een hogere schuldlimiet en extra bezuinigingen donderdagavond lokale tijd uitgesteld.

De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar zijn onderling verdeeld. De Republikeinse leider John Boehner probeerde urenlang vergeefs om tegenstanders in zijn eigen fractie over te halen.

Onder anderen presidentskandidate Michele Bachmann is tegen een hoger schuldenplafond en wil een steviger plan, mede onder druk van de conservatieve Tea Party beweging.

Toen bleek dat er geen meerderheid zou zijn, heeft Boehner de stemming uitgesteld voor onbepaalde tijd.

Geldnood
De Amerikaanse leiders zijn het al maanden oneens over verhoging van het schuldenplafond van 14.300 miljard dollar. Zonder akkoord komen de VS dinsdag in geldnood. De overheid kan dan niet langer alle uitkeringen, lonen en rekeningen betalen.

De Republikeinse fractie komt vrijdag om 16 uur Nederlandse tijd opnieuw bijeen. Zelfs als de Republikeinen het plan alsnog aannemen in het Huis van Afgevaardigden, is de kans groot dat de Democratische meerderheid in de Senaat het vervolgens afwijst.

Bezuinigingen
Boehner's plan bevat circa 900 miljard dollar aan directe bezuinigingen, evenals een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. Parlementsleden zouden over enkele maanden verdergaande bezuinigingen moeten afspreken, midden in de campagne voor de presidentsverkiezingen.

President Barack Obama en zijn Democraten willen 2200 miljard dollar bezuinigen over een periode van 10 jaar, met een langdurige verhoging van het schuldenplafond.

Nerveus
Beleggers raken behoorlijk nerveus en kritisch. ''Gezien de Amerikaanse status van grootste economie ter wereld en de leidende rol van de dollar, is zulk politieke crisisdiplomatie gevaarlijk onverantwoordelijk'', oordeelde staatspersbureau Xinhua van China, de grootste bezitter van Amerikaanse staatsleningen.

IMF
IMF-topvrouw Christine Lagarde waarschuwt dat er twijfels kunnen rijzen over de voorname rol van de dollar als de Amerikaanse politiek de schuldencrisis niet oplost.

''Het leidt vermoedelijk tot een daling van de dollar vergeleken met andere munten. Het leidt vermoedelijk ook tot twijfels bij mensen met geldvoorraden of de dollar wel de ultieme en belangrijkste munt is voor reserves'', zei Lagarde tegen PBS-tv.

ANP