Senaat VS verwerpt schuldenplan

Het politieke pokerspel over de Amerikaanse schuldencrisis, leidt waarschijnlijk tot een stemming in de Senaat op zondag. De senatoren zoeken daar een compromis, nadat ze vrijdagavond een Republikeins plan hadden verworpen.

Zondagochtend 1 uur Amerikaanse tijd is volgens procedureregels het vroegste moment dat gestemd kan worden om een nieuw plan in behandeling te nemen. Als dat gebeurt, kan de Senaat het maandagochtend goedkeuren en doorsturen naar het Huis van Afgevaardigden.

Maar het is nog zeer onduidelijk of een compromis gevonden kan worden. Veel Republikeinen zijn uitgeput, nadat ze dagen hadden gewerkt aan het afgewezen Republikeinse voorstel, aldus de krant The Washington Post .

Het initiatief ligt nu bij Democratisch fractieleider Harry Reid. Hij wil het schuldenplafond verhogen met 2400 miljard dollar, voldoende tot na de verkiezingen van november 2012. Hij wil ook 2200 miljard dollar bezuinigingen.

Geldnood
Zonder akkoord, komt de regering dinsdag in geldnood.In de Verenigde Staten is een eerste stap gezet naar oplossing van de schuldencrisis. Als de schuldlimiet niet omhoog gaat, kan de Amerikaanse overheid niet langer alle uitkeringen, lonen en rekeningen betalen.

Het Huis van Afgevaardigden had vrijdagavond nipt ingestemd met een Republikeins voorstel voor verhoging van het schuldenplafond en ongeveer evenveel bezuinigingen.

Verscherping
Het Huis van Afgevaardigden nam het voorstel aan met 218 tegen 210 stemmen. Een dag eerder moest de stemming nog worden uitgesteld, omdat Republikeinen verdeeld waren.

Een aantal aanhangers van de conservatieve Tea Party moest overgehaald worden door een verdere verscherping van het voorstel.

Schuldenplafond

Het plan van de Republikeinse leider John Boehner gaat uit van een verhoging van het schuldenplafond met 900 miljard dollar, met bezuinigingen van 917 miljard dollar in 10 jaar. Een volgende verhoging wordt procedureel lastig gemaakt. Democraten zijn tegen de ingrijpende bezuinigingen.

De Amerikaanse regering treft voorbereidingen voor het geval dinsdag geldnood optreedt. Achter de schermen wordt een lijstje gemaakt welke betalingen worden uitgesteld.

Spanningen
De schuldencrisis leidt wereldwijd tot grote spanningen. De aandelen op Wall Street beleefden hun slechtste week van het jaar. Ook komt er kritiek vanuit China, de grootste buitenlandse bezitter van de Amerikaanse staatsleningen.

Chinezen noemen het gedrag van de Amerikaanse politici onverantwoordelijk, gezien de grote gevolgen voor de wereldeconomie.

ANP