Schuldenplafond VS met 2,4 biljoen omhoog

De leiders van de twee grote Amerikaanse partijen bereikten zondag (lokale tijd) alsnog een principeakkoord over het schuldenplafond.

Het akkoord over de schuldencrisis in de Verenigde Staten voorziet in een verhoging van het huidige schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10 biljoen euro) met nog eens 2,4 biljoen dollar in twee stappen. Dat melden politieke bronnen in Washington.

Hierdoor zijn vóór 2013 geen nieuwe onderhandelingen over een verdere verhoging nodig. President Obama wilde in het verkiezingsjaar 2012 geen nieuw getouwtrek over schulden en bezuinigingen.

Stemmen
In een toespraak bevestigde president Barack Obama dat er een akkoord was bereikt. Hij drong er bij de voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden op aan met het plan in te stemmen. De politieke leiders in Senaat en Huis zullen het akkoord maandag aan hun achterban voorleggen.

De Senaat stemt mogelijk al maandag over het akkoord, dat moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid met ingang van woensdag niet meer aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen.

Bezuinigingen
Behalve in een verhoging van het schuldenplafond, de maximaal toegestane staatsschuld, voorziet het plan in 917 miljard aan bezuinigingen over de komende tien jaar. Er komt een speciale commissie die zich over de nadere invulling van het bezuinigingsplan gaat buigen.

De commissie moet het eens worden over extra bezuinigingen van nog eens tenminste 1,5 biljoen dollar, aldus John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis. Dat nieuwe plan moet tot uiterlijk 23 november zijn uitgewerkt.

Volgens Obama worden de bezuinigingen niet te snel ingevoerd om het herstel van de Amerikaanse economie niet te schaden.

Frankrijk
De Franse minister van Financiën, Francois Baroin, noemt het akkoord over de staatsschuld in de Verenigde Staten "een stap in de goede richting''.

In een radio-interview met France Inter drong hij er bij de voltallige Senaat en Huis van Afgevaardigden op aan om er mee in te stemmen.

Beurzen
De beurzen in Tokio en Sydney reageerden met stijgende aandelenkoersen op het nieuws uit Washington.

ANP