Nieuw garantiestelsel gebaseerd op risico

Risicovolle banken gaan meer bijdragen aan een nieuw spaarfonds voor het depositogarantiestelsel dan minder risicovolle banken. Dit blijkt uit een voorstel dat het ministerie van Financiën maandag openbaar heeft gemaakt.

In 10 jaar tijd moet een fonds met een totale omvang van 1 procent van alle bij banken uitstaande spaartegoeden worden opgebouwd.

Om dit te bereiken, gaan banken vanaf juli 2012 elk kwartaal een bijdrage van minstens 0,025 procent van hun spaartegoeden betalen. Hierbovenop komt een opslag afhankelijk van het risico dat een bank neemt van 0 tot 0,025 procent.

Risico-opslag
De hoogte van de risico-opslag wordt vastgesteld door De Nederlandsche Bank ( DNB ) op basis van vooraf vastgelegde normen. Hierbij wordt gekeken naar de risicovolle bezittingen en de vermogenspositie van de bank.

Als een bank omvalt, krijgen spaarders dankzij de depositogarantieregeling tot 100.000 euro van hun tegoeden vergoed. Nu worden de kosten hiervan omgeslagen over alle banken. In de toekomst zal het nieuwe fonds geld uitkeren aan DNB die daarmee de tegoeden vergoedt.

ANP