Dividend ABN tegen kapitaaloverschot

De dividendbetalingen die ABN Amro gaat doen aan de staat zijn een middel om te voorkomen dat de bank te veel kapitaal in handen houdt. Dit blijkt uit een document over de staatssteun aan ABN, wat de Europese Commissie heeft gepubliceerd.

ABN Amro en de Staat, de eigenaar van de bank, spraken eerder dit jaar af dat vanaf volgend jaar 40 procent van de nettowinst zal worden uitgekeerd als dividend.

"De Nederlandse overheid stelde van plan te zijn het dividendbeleid zo te gebruiken dat ABN Amro geen kapitaaloverschot zou hebben dat zou kunnen resulteren in concurrentieverstoring'', aldus de commissie.

Verbod
Verder moet een dividenduitkering als deze wordt gedaan minstens 100 miljoen euro groot moet zijn. Dit heeft te maken met een 2-jarig verbod op couponbetalingen op bepaalde financiële instrumenten.

Bij een dividenduitkering is ABN contractueel verplicht ook bepaalde couponbetalingen te doen. Brussel wil voorkomen dat het verbod wordt omzeild met een kleine dividendbetaling.

ABN Amro is tijdens de financiële crisis in 2008 door de Staat genationaliseerd. Daarna heeft het concern volgens Europese regels ook nog omvangrijke staatssteun gekregen. Om deze reden heeft de commissie de bank eerder dit jaar verschillende maatregelen opgelegd waaronder een overnameverbod en een verbod op prijsvechten.

ANP