Huis VS stemt in met akkoord staatsschuld

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in de nacht van maandag op dinsdag (onze tijd) met ruime meerderheid ingestemd met het akkoord tussen Republikeinen en Democraten. Het akkoord moet een einde maken aan de schuldencrisis in de VS.

Voordat het akkoord ter ondertekening naar president Barack Obama gaat, dient het nog door de Senaat te worden goedgekeurd. Minimaal 60 van de 100 senatoren moeten het plan steunen om het aangenomen te krijgen. Naar verwachting mogen de volksvertegenwoordigers zich dinsdag om 18.00 uur (onze tijd) over het plan uitspreken.

Dat het tot een akkoord tussen de partijen zou komen was lange tijd niet vanzelfsprekend. Republikeinen en Democraten stonden lijnrecht tegenover elkaar tijdens de besprekingen over het verhogen van het schuldenplafond: het maximale bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen.

Bezuinigingen
In het uiteindelijke akkoord wordt voorzien in een verhoging van het schuldenplafond, maar daar staan wel forse bezuinigingen tegenover. De komende tien jaar moeten de uitgaven met 2400 miljard dollar worden teruggebracht.

Om aarzelende parlementariërs over de streep te trekken werd aan beide kanten van het politieke spectrum alles uit de kast gehaald. Zo sprak de prominente Democrate Nancy Pelosi zich maandag voor het akkoord uit. De Democrate had eerder geklaagd dat rijkere Amerikanen in het akkoord worden ontzien.

Hoewel er vanuit beide partijen kritiek werd geleverd op het akkoord, was het alternatief voor het Huis nog onaantrekkelijker. Zonder overeenkomst moet de VS deze week de geldkraan deels dichtdraaien. Of de senatoren er ook zo over denken, blijkt dinsdag.

ANP