Carmignac positief over Afrikaans beleggingsklimaat

De vooruitzichten van de Afrikaanse macro-economie zien er goed uit zo stelt Simon Pickard, fondsmanager bij het Franse Carmignac Gestion. Pickard duidt op de gunstige demografische ontwikkelingen in het continent; momenteel wonen er ruim 1 miljard op het continent waarbij voor de komende jaren een groei tussen de 30 en 40% van verwacht wordt.

Demografie zeer gunstig
Verder zijn er ook geen vergrijzingsproblemen want tweederde van de totale populatie is jonger dan 25 jaar. De groei van de bruto-nationale producten van de meeste Afrikaanse landen is zeer fors aldus Pickard. Als redenen hiervoor noemt hij de stabiliseringen van de regio's, de investeringen in de infrastructuur, de hoge vraag naar grondstoffen en de regionale integraties van nationale economieën.

Risico's blijven aanwezig
"Een onderzoek van de The Economist heeft aangetoond dat de economieën die het hardste groeien onder de Sahara liggen" aldus de fondsmanager. Desondanks moeten beleggers oppassen met investeringen. Zo zijn er nog steeds politieke spanningen en zijn Afrikaanse markten nog niet erg liquide.

Het Carmignac Emerging Discovery fonds, dat belegt in small en midcap aandelen, heeft momenteel posities in Guinness Nigeria en de Mauritius Commercial Bank. Het fonds heeft verder plannen om ook in large caps te gaan investeren. Andere beleggingen van het fonds zijn het Zuid-Afrikaanse Shoprite, het Franse CFAO en het Engelse Tullow Oil dat stevig in midden- en noord-Afrika vertegenwoordigd is.