Japanse overheid vindt yen te duur

De Japanse overheid vindt de yen te duur. Minister van Financiën Yoshihiko Noda maakte dinsdag duidelijk dat de Japanse munt wat Tokio betreft te sterk is en dat gekeken wordt naar maatregelen om de munt te laten dalen.

De afgelopen maand is de yen opgelopen tegen de dollar. Begin juli was 1 dollar meer dan 80 yen waard. Op dit moment is dat ruim 77 yen. Een sterke yen wordt als ongunstig gezien omdat het de producten van Japanse exporteurs relatief duur maakt.

De Japanse autofabrikant Toyota klaagde onlangs al dat elke daling van de dollar met 1 yen leidt tot een winstdaling op jaarbasis van 30 miljard yen (ruim 270 miljoen euro).

Interventie
Noda zei gesprekken te voeren met de Japanse centrale bank en internationale partners over de sterke yen. Japan zou een interventie op valutamarkt kunnen doen door extra yen op de markt te brengen. Het grotere aanbod drukt dan de waarde van de munt.

Ook zou de centrale bank het monetair beleid verder kunnen versoepelen. Het bestuur van de bank komt later deze week bijeen voor een reguliere vergadering.

ANP