Frankrijk wil meer macht voor Herman Van Rompuy

Frankrijk leidt een groep lidstaten van de Europese Unie die aan Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, bijkomende bevoegdheden willen geven om de eurozone te leiden op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders. Volgens de Franse krant Le Monde zou Frankrijk daarover tegen het einde van de maand augustus een formeel voorstel voorleggen aan Duitsland.

In de loop van de herfst zou de macht van Van Rompuy verder worden uitgebreid. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou achter het voorstel staan.

"In de praktijk heeft Herman Van Rompuy die uitgebreidere bevoegdheden al opgenomen," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Hij leidde vorige maand onder meer de bijzondere topontmoeting van de eurozone die een tweede reddingspakket voor Griekenland goedkeurde. Frankrijk zou wensen dat Van Rompuy ook in de toekomst die rol op zich zou blijven nemen, maar dan met een duidelijk mandaat en een institutionele ondersteuning."

"De eurozone heeft nooit een president gehad op het niveau van staatshoofden en regeringen," merkt Euractiv op. "De aanstelling van Van Rompuy zou op dat gebied een niveauverschil op het gebied van communicatie moeten dichten. De Europese leiders zouden niet tevreden zijn met de huidige rolverdeling." Indien Van Rompuy zowel voorzitter van de Europese Raad als leider van de eurozone op het niveau van staatshoofden zou worden, zou hij volgens Le Monde gemakkelijker kunnen praten met de lidstaten van de Europese Unie buiten de eurozone.

"Indien de bevoegdheden van Herman Van Rompuy worden uitgebreid, zou hij in hiërarchie boven Jean-Claude Juncker, hoofd van de Eurogroep, komen," aldus nog Euractiv. "Juncker staat sinds het midden van het voorbije decennium aan het hoofd van de eurozone, maar zijn mandaat loopt in januari volgend jaar af. Een aantal Europese leiders heeft recent de autoriteit van Juncker in vraag gesteld. Herman Van Rompuy zou niet afkerig staan tegenover het Franse voorstel."

Express.be