Griekse paniek zorgt voor 'stille run op de banken'

Maandenlang al halen de Grieken in alle stilte hun geld weg bij de banken. Een Griekse bankier zegt in de Britse krant The Guardian dat hij in de voorbije 31 jaar nooit zo’n paniek heeft gezien. Eerder dan huin geld op rekeningen te laten, betalen Grieken extra om hun cash middelen in bankkluizen te deponeren.

Anderen zweren dan bij de schoendoosoplossing al is die duidelijk minder veilig:

'Een investeringsbankier vertelt het verhaal van een kennis die 30.000 euro van zijn bankrekening haalde en ze in een papieren zak in zijn garage verstopte. Omdat er voedingswaren in de zakhadden gezeten, trok de geur ratten aan, die de biljetten oppeuzelden.'

Elke keer de financiële markten onrustig worden, word ik gebeld. ‘Hoe krijgen we ons geld het land uit?’, vragen ongeruste burgers.

Wanneer een land de euro verlaat zal het dat niet op voorhand aankondigen. Geen enkel land wil zijn onderdanen de kans geven om zijn euro’s alsnog bij de bank op te halen om ze in het buitenland onder te brengen. Mocht de regering Papandreou beslissen dat het moment is aangekomen om terug te keren naar de oude drachme, dan zal de Griekse bevolking simpelweg bij het ochtendnieuws vernemen dat alle girale tegoeden één op één in drachmes zijn omgezet. Voor alle winkelprijzen, lonen, etc. zal hetzelfde gelden. Cash euro's zullen het land niet meer uit mogen en zullen alleen in drachmes om te wisselen zijn.

In mei zou 5 miljard euro van Griekse bankrekeningen zijn gehaald, een fenomeen dat door analisten wordt omschreven als ‘de stille bankrun’. Alles gebeurt rustig, er vormen zich geen lange rijen en klanten nemen zoveel mee als ze kunnen.

Express.be