Italiaans crisisberaad over schuldencrisis

De Italiaanse autoriteiten komen dinsdag in crisisberaad bijeen om te praten over de onrust op de financiële markten. Door de almaar oplopende rente op Italiaanse staatsleningen dreigt het land het volgende slachtoffer te worden van de Europese schuldencrisis.

Volgens ambtenaren heeft minister van Financiën Giulio Tremonti het Italiaanse financiële stabiliteitscomité bijeengeroepen. Daarin zitten vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de Italiaanse centrale bank en andere toezichthouders op de financiële sector.

Het rendement op Italiaanse staatsleningen liep dinsdag op tot meer dan 6 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 1997.

Italië
Italië ligt vooral onder vuur vanwege de hoge staatsschuld van het land. De Italiaanse schuldenlast liep vorig jaar tot ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Binnen de eurozone is alleen de schuldenlast van Griekenland groter. De markten betwijfelen of de Italiaanse regering pijnlijke beslissingen kan nemen die nodig zijn om de economie te hervormen en de schuld terug te dringen.

OESO
De topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurría, probeerde die zorgen vrijdag weg te nemen. Volgens hem is er niets nieuws aan de hoge schuldenlast van het land, waar de bevolking beschikt over grote spaarreserves.

''Italië heeft daarom geen buitenlands kapitaal nodig om de tekorten te financieren'', stelde Gurría. ''Ze hebben hun tekorten onder controle, ze hebben de overheidsfinanciën onder controle, ze nemen de juiste beslissingen.''

ANP