Economie eurozone stagneert

De groei van de economische activiteit in de eurozone is in juli op het laagste niveau in bijna 2 jaar tijd beland. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Markit.

De index waarmee Markit de groei van de industriële productie en de dienstensector in de eurozone meet, kwam in de maand juli uit op 51,1. Dit is de laagste score in 22 maanden. Een score lager dan 50 wijst op krimp van de economie.

De groei lag in Duitsland en Frankrijk op het laagste niveau sinds 2009, en in het bij de financiële markten onder vuur liggende Spanje was zelfs weer sprake van krimp.

Nieuwe orders
Een belangrijke reden voor de kleinere productiegroei in de industrie was het opdrogen van nieuwe orders. Ook de groei van de export nam af. Er komen nog wel steeds nieuwe banen bij in de eurozone. Het aantal nieuwe arbeidsplaatsen in Duitsland, de motor van de Europese arbeidsmarkt, neemt echter wel af.

Volgens econoom Rob Dobson van Markit kunnen de effecten van de dalende economische groei ernstig zijn. ''De lagere groeiverwachting kan leiden tot vacaturestops bij bedrijven, wat het economisch herstel alleen maar moeilijker maakt.''

Dobson wees er verder op dat de discussie over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond nog bezig was op het moment dat de data werden verzameld. ''De verwachtingen voor de rest van het jaar zullen ongetwijfeld worden beïnvloed door de uitkomst van de discussies hierover.''

ANP