Berlusconi spreekt parlement toe

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi spreekt woensdagmiddag het parlement toe in een poging de toenemende onrust over de economische situatie in het land weg te nemen.

Berlusconi liet de afgelopen weken weinig van zich horen. Het is onbekend of hij woensdag met nieuwe maatregelen komt. Italiaanse kranten suggereerden dat hij mogelijk met kleine aanpassingen in de belastingwetgeving komt vooral om de kiezers gerust te stellen.

Dinsdag hielden financiële functionarissen in Italië al een spoedoverleg over de schuldenproblematiek in het land. Na afloop lieten zij in een verklaring weten dat het financiële systeem solide is.

Onder druk
De waarde van Italiaans staatspapier staat niettemin zwaar onder druk. Het rendement op Italiaanse 10-jarige staatsobligaties steeg woensdag iets verder tot 6,29 procent. Een hoger rendement op een obligatie betekent een lagere waarde.

Ook Italiaanse bankaandelen hebben het zwaar te verduren. De financiële fondsen openden woensdag opnieuw lager op de beurzen.

Aandelen van de twee grootste Italiaanse banken zijn sinds begin juli meer dan 20 procent in waarde gedaald. De Italiaanse aandelenbeurs noteerde woensdag de laagste stand van de afgelopen 27 maanden.

ANP