Belegger zoekt nieuwe 'veilige haven'

Waar moet ik in hemelsnaam met mijn geld naartoe? Deze prangende vraag dringt zich de laatste tijd steeds vaker op aan (grote) beleggers, nu zelfs de reputatie van de oerdegelijk geachte staatsobligatie afbrokkelt.

Nu de financiële wereld zich in een schuldencrisis op landenniveau bevindt, is het vertrouwen in staatsobligaties van met name zuidelijke landen zoekgeraakt. Vluchten in veilig geacht 'papier' (Nederlands, Duits) kan, maar omdat iedereen dit doet zijn de rendementen laag.

Beleggingsexpert Jaap van Duijn , voormalig topman van beleggingsconcern Robeco, ziet dat beleggers vandaag de dag meer dan normaal worstelen met de vraag wat een wijze investering is. ''Er is een zoektocht naar alternatieven'', aldus Van Duijn.

Zwitserland
Zwitserland merkt de zich verschuivende miljarden aan den lijve. Het land kondigde woensdag maatregelen aan om de waarde van de nationale munt te beteugelen. Omdat de Zwitserse frank als een veilige belegging wordt gezien, is de waarde omhooggeschoten.

Volgens Mark Leenards, eigenaar van beleggingsbedrijf SBS Investments en financieel columnist, staan beleggers op een kruispunt. ''Wereldwijd is er vertwijfeling: wat nu? Eerder al bleken banken niet onfeilbaar, nu zijn er twijfels over Spanje en Italië.'' De dollar verdient het predikaat veilige haven ook niet meer, vindt hij.

Pensioenfondsen
Ook bij pensioenfondsen, zeer vermogende beleggers, krabt men zich achter de oren, denkt pensioenkenner Marc Heemskerk van adviesbureau Mercer. ''De staatsobligatie was altijd veilig, maar daar is men nu wel van teruggekomen. De vraag wordt: waar moet ik met m'n geld heen?''

Hij wijst erop dat er op de aandelenbeurs ook geen sprake is van een hoerastemming. ''De AEX is weggezakt naar het laagste punt in een jaar.''

Opkomende markten
De combinatie van een ''redelijk rendement tegen beperkte risico's'' verschuift meer en meer naar opkomende markten, verwacht Van Duijn. Lenaards ziet potentie in staatsobligaties van landen als Singapore, Maleisië en Zuid-Korea en Scandinavische munten.

Ook goud is steeds vaker een 'safe haven'. Maar daar gelden soms beperkingen. In februari werd het pensioenfonds voor de glasfabrieken teruggefloten door De Nederlandsche Bank.

Veel geld stoppen in één grondstof, waarvan de prijs ook nog zeer beweeglijk is, werd als 'te risicovol' beschouwd. De goudbeleggingen moesten drastisch worden ingeperkt. Sindsdien is de goudprijs met bijna 20 procent gestegen.

ANP