Berlusconi wil groeipact economie

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft donderdag een breed pact aangekondigd dat de economische groei in Italië moet aanzwengelen. De premier deed de aankondiging na overleg met de sociale partners eerder op de dag.

Het pact, dat in september op tafel moet liggen, zal volgens Berlusconi hervormingen van de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt, omvangrijke privatiseringen en een versnelling van de uitvoer van infrastructurele projecten moeten omvatten.

In dit kader kondigde de premier woensdag al miljardeninvesteringen aan in de infrastructuur in het zuiden van het land.

Historisch
Berlusconi noemde de voorgestelde invoering van een grondwettelijke bepaling die de centrale en lokale regeringen verbiedt er voortaan nog begrotingstekorten op na te houden, ''historisch''. Deze grondwetswijziging moet ook deel uitmaken van het groeipact.

Voorzitter Emma Marcegaglia van werkgeversorganisatie Confindustria riep de regering op snel te handelen. ''We hebben gesteld dat de voorgestelde maatregelen onverwijld moeten worden ingevoerd. We wachten nu af of dit inderdaad gebeurt met de snelheid die wij voor ogen hebben.''

Italië ligt onder vuur van de financiële markten door zijn hoge schuld, lage economische groei en instabiele politieke situatie.

ANP