Grootste verlies Wall Street in twee jaar

De effectenbeurzen in de Verenigde Staten en Europa kleurden donderdag bloedrood door grote zorgen over de Europese schuldencrisis en de afzwakkende wereldeconomie.

De vrees neemt steeds verder toe dat de schuldencrisis overslaat naar landen als Italië, Portugal en Spanje.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel een verlies van 4,3 procent op 11.383,68 punten. In de Dow-Jonesindex liet geen enkel fonds winst zien.

De S&P 500 zakte 4,8 procent, de technologiebeurs Nasdaq verloor 5,1 procent. Het was het grootste verlies op Wall Street in 2 jaar tijd.

De olieprijzen gingen hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde 6 procent naar 86,438 dollar. Brentolie daalde 5,1 procent tot 107,42 dollar.

Bloedbad in Europa
Ook in Europa was sprake van een bloedbad. De AEX -index daalde 3,2 procent. De aandelenmarkten in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 3,9 procent omlaag.

In Milaan kelderde de beursindex 3,2 procent, de hoofdgraadmeter in Madrid ging 3,6 procent omlaag en de hoofdindex in Lissabon verloor 3,3 procent.

De financiële markten vrezen dat met name Italië het volgende slachtoffer zou kunnen worden van de crisis, ondanks de maatregelen die premier Berlusconi donderdag aankondigde om de Italiaanse economie te versterken.

Versterkte onrust
De onrust werd nog verder versterkt door de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso. Die zei dat het Europese noodfonds mogelijk moet worden vergroot om meer landen te hulp te kunnen schieten.

Verder liet de Europese Centrale Bank (ECB) weten dat de ECB doorgaat met het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden en dat de economie in de eurozone de laatste maanden is afgezwakt.

De euro stond zwaar onder druk door alle zorgen over de schuldencrisis. De Europese eenheidsmunt zakte donderdag tot 1,4150 dollar van een stand van 1,4325 dollar aan het einde van de handel op woensdag.

Azië
De belangrijkste beurzen in Azië toonden vrijdag zware verliezen. De toonaangevende Nikkei -index in Japan noteerde tussentijds 3,5 procent lager.

Zorgen dat de Amerikaanse economie terugvalt in een recessie en de wereldwijde economie meesleept, in combinatie met de vrees dat de crisis in de eurozone zich verder zal uitbreiden, zorgden voor dieprode koersenborden.

Omstreeks 6.30 uur (Nederlandse tijd) stond de Nikkei -index in Tokio op 9321 punten. De All Ordinaries in Sydney daalde 4,3 procent en de Kospi in Seoul verloor 3,5 procent. De Hang Seng in Hongkong noteerde 4,8 procent lager.

ANP