'Beleggers niet in paniek door koersval'

Particuliere beleggers raken door de sterk schommelende beurskoersen van de afgelopen jaren inmiddels gewend aan plotselinge koersdalingen.

Volgens Jan Maarten Slagter, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters, stappen om die reden beleggers nu niet massaal uit. Dat zei hij vrijdag tegen het ANP. De VEB wordt niet massaal gebeld door ongeruste beleggers en ook het ledental blijft stabiel. Dit duidt er volgens Slagter op dat particuliere beleggers hun aandelen niet massaal in de verkoop doen.

''Beleggers hebben de afgelopen 10 jaar wel meer crises meegemaakt. Onze leden zijn nu zo ervaren dat ze koersdalingen als deze over zich heen laten komen.''

BinckBank
Ook volgens internetbroker BinckBank trekken weinig beleggers zich nu terug. ''Er worden niet meer rekeningen opgeheven dan normaal en 55 tot 60 procent van onze orders zijn op dit moment kooporders. Er is ook een grote groep beleggers die deze situatie als koopmoment ziet.

Bij eerdere sterke koersdalingen, zoals in 2008, is er ook een grote aanwas van nieuwe klanten geweest'', aldus een woordvoerder. Hij moest overigens wel erkennen dat tijdens de toenmalige crisis uiteindelijk meer beleggersrekeningen zijn opgeheven dan werden geopend.

Handelsvolumes
De onzekerheid op de beurs is volgens BinckBank terug te zien in de hogere handelsvolumes van de afgelopen weken. In het tweede kwartaal zag de internetbroker juist een forse afname van het aantal transacties, omdat beleggers toen door de onzekere economische vooruitzichten een afwachtende houding aannamen.

Nu de Europese schuldencrisis serieuze vormen begint aan te nemen, lijken beleggers hun loopgraven te verlaten.

Waarde
De portefeuilles van Binckklanten bevatten gemiddeld voor ongeveer 25.000 euro aan effecten. Bij een gemiddelde koersdaling van de AEX van bijna 10 procent over de afgelopen 3 maanden betekent dit dat Binckbeleggers over die periode ongeveer 2500 euro hebben verloren.

De MidKap-index van kleinere fondsen verloor het afgelopen kwartaal 15 procent van zijn waarde.

Vrijdag daalde de AEX -index onder de 300-puntengrens.

ANP