'Aankopen ECB ondersteunen obligatiemarkt'

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Europese obligatiemarkten vrijdag ondersteund met aankopen van Portugese en Ierse staatsleningen. Dat zeiden handelaren tegen persbureau Reuters.

Hierdoor liep ook de rente op onder meer Spaanse en Italiaanse obligaties volgens hen licht terug.

Het verschil tussen het rendement op de veilig geachte Duitse obligaties en de tienjarige leningen van Spanje en Italië liep eerder op de dag op tot het hoogste niveau in het bestaan van de euro. Dat gold ook voor het renteverschil met Belgische en Franse schuld. In de middaghandel zakten de verschillen weer licht terug.

Hoge rente
Vooral de rente op Spaans en Italiaans staatspapier bleef echter onverminderd hoog. Het rendement op tienjarige Spaanse leningen bedroeg vrijdagmiddag 6,1 procent.

De rente op vergelijkbare Italiaanse obligaties lag met 6,3 procent nog een fractie hoger. Daarmee zijn Italiaanse obligaties voor het eerst sinds mei 2010 minder waard dan Spaanse.

Verzet
Duitse bestuurders hebben donderdag samen met twee centralebankpresidenten uit de Benelux tegen het voorstel gestemd om de Europese Centrale Bank (ECB) door te laten gaan met het opkopen van obligaties van noodlijdende eurolanden. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen binnen Europese centrale banken.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann en de Duitse ECB-bestuurder Jürgen Stark leiden volgens de bronnen het protest tegen de herstart van de steunaankopen, die de afgelopen 18 weken stil hebben gelegen.

Zij zouden daarbij zijn gesteund door twee niet nader genoemde centralebankpresidenten uit de Benelux, die de voortzetting van het programma ook niet zien zitten.

Brandweer
De Nederlandsche Bank ( DNB ) wilde vrijdag geen commentaar geven op het bericht. Analisten denken dat het interne protest de ECB ervan weerhoudt de steun uit te breiden naar het opkopen van Spaanse en Italiaanse obligaties.

Het aankopen van Portugese en Ierse staatsleneningen vergelijkt een Duitse econoom met een "brandweer die wel uitrukt, maar naar de verkeerde plaats rijdt. Dat blust de brand niet en tast de geloofwaardigheid van de brandweer aan.''

ANP