'Obama verwaarloost het probleem van de werkgelegenheid'

Hoewel de jobcijfers iets gunstiger zijn dan verwacht blijft de werkloosheid in de VS vernietigend. Verondersteld wordt dat wanneer bij de officiële werkloosheidscijfers ook de mensen worden geteld die minder werken dan ze zouden willen en degenen die gestopt zijn met werk te zoeken, het reële aantal werklozen in de buurt van de 16% komt. In sommige staten -zoals het door de recessie zwaar getroffen Michigan- zelfs 20%.

Het gaat om de slechtste cijfers sinds de Grote Depressie en ze voorspellen dan ook weinig goeds voor president Barack Obama. Geen enkele president sinds Franklin Roosevelt werd herverkozen wanneer de werkloosheid in het land hoger dan 7% was.

Vele werkloze Amerikanen leven in zogenaamde ‘battleground states’; staten die traditiegetrouw nipt naar het Republikeinse of Democratische kamp hellen. Obama won die staten in 2008 en zal ze opnieuw moeten winnen in 2012. Maar volgens verschillende politieke commentatoren is Obama te weinig bekommerd om de werkgelegenheid.

Hij verwaarloost dat onderwerp zelfs en zou met het idee spelen om campagne te voeren op wat hij aan kostenreducties realiseerde in de sociale zekerheid. Een aanpak die door velen als wereldvreemd wordt beschouwd en die niet enkel zijn herverkiezing in 2012 in gevaar brengt, maar de Democratische partij voor jaren buitenspel dreigt te zetten.

Express.be