VS zijn AAA-kredietstatus kwijt

‘t Is gebeurd! Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Verenigde Staten van Amerika hun AAA-kredietstatus kwijt. Ratingbureau Standard & Poor’s bevestigde vrijdag dat de VS voortaan verder moeten met een AA+-beoordeling, één niveau lager dus, want volgens S&P zijn Amerikaanse obligaties vandaag minder betrouwbaar dan soortgelijke producten van de Duitse of Britse overheid.

S&P ’s verdedigt de beslissing door te wijzen op de oplopende Amerikaanse staatsschuld en het onvermogen van de politiek om de financiële problemen op een vastberaden manier aan te pakken.

‘Natuurlijk kan Amerika zijn Triple A-status heroveren,’ zei David Beers van S&P ’s, ‘maar we denken niet dat dit snel gebeuren zal.’

S&P 's belangrijke concurrent Moody's gaf eerder deze week aan dat de VS hun AAA-status voorlopig mogen behouden.

Leden van de regering Obama reageerden teleurgesteld en zeiden dat Standard & Poor's’ grove fouten heeft gemaakt in de berekeningen die leidden tot verlaging van de kredietwaardigheidsstatus van de Amerikaanse overheid.’ ,,Een beoordeling die er 2 biljoen dollar naast zit, spreekt voor zichzelf'', becommentarieerde een woordvoerder van minister van Financiën Timothy Geithner de beslissing.

Express.be