Standard & Poor's verlaagt AAA-rating VS

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft vrijdag (plaatselijke tijd) de kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten voor leningen op de lange termijn met een stap verlaagd naar AA-plus.

Het is voor het eerst dat de grootste economie ter wereld de best mogelijke waardering van S&P verliest.

Amerikaanse staatsobligaties werden ooit door velen gezien als de veiligste investering ter wereld. Maar volgens S&P zijn die leningen nu minder betrouwbaar dan soortgelijke producten van de Duitse of Britse overheid. Het bedrijf is bezorgd over de oplopende Amerikaanse staatsschuld en zet tevens vraagtekens bij het vermogen van de politiek om de financiële problemen voortvarend aan te pakken.

Ratings
Kredietbeoordelaars beogen met hun 'ratings' aan te geven hoe betrouwbaar een land is in het terugbetalen van rente en aflossingen op staatsleningen. S&P 's belangrijke concurrent Moody's gaf eerder deze week aan dat de VS hun AAA-status voorlopig mogen behouden, nadat het Congres acute betalingsproblemen voorkwam door in te stemmen met een verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld.

Het aan de deal gekoppelde bezuinigingsplan van 2,1 biljoen dollar over een periode van tien jaar is echter veel lager dan S&P graag had gezien. De kredietbeoordelaar liet eerder weten dat hij een bezuiniging van 4 biljoen dollar noodzakelijk acht om het land weer financieel gezond te maken.

Gevolgen
Een lagere waardering kan ongunstige gevolgen hebben: omdat beleggers een groter risico denken te lopen, kunnen ze een hogere rente eisen. De iets lagere status van de VS drukt overigens nog altijd een grote betrouwbaarheid uit.

S&P voorziet wel dat het de status van de VS op termijn mogelijk verder zal verlagen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de overheid nalaat beloofde bezuinigingen uit te voeren.

Niet alleen S&P heeft iets minder vertrouwen in de Amerikaanse kredietwaardigheid. Het Chinese kredietratingbureau Dagong verlaagde de status van het land deze week voor de tweede keer sinds november en geeft de VS nu een A-rating, twee niveaus lager dan het maximale.

Grove fouten
Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft S&P echter grove fouten gemaakt in de berekeningen die leidden tot verlaging van de kredietwaardigheidsstatus van de Amerikaanse overheid. Dat zij een zegsman van het ministerie vrijdag enkele minuten nadat de kredietbeoordelaar zijn beslissing bekend had gemaakt. Volgens het ministerie zit S&P er 2 biljoen dollar (2.000 miljard) naast zit.

"Een beoordeling die er 2 biljoen dollar naast zit, spreekt voor zichzelf'', becommentarieerde de woordvoerder namens zijn departement.

Een andere functionaris zei voor de bekendmaking van S&P dat de analyse van de kredietbeoordelaar "diepe en fundamentele fouten'' bevat.

ANP