Overnames en fusies goed voor waarde van bedrijven

Het jaar 2011 was goed voor bedrijven op overnamepad. Er werden niet alleen meer deals gesloten, overnemers presteerden ook beter dan niet-overnemers. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson, wereldwijd specialist in fusie en overnames. Aziatische bedrijven die deals sloten presteerden 6.7 procentpunt beter dan de regionale index ( MSCI ). Europese overnemers waren voorzichtiger, maar ook zij presteerden 4.8 procentpunt beter.

Alleen grote deals in het onderzoek

Towers Watson en de Cass Business School in Londen onderzochten wereldwijd deals van 100 miljoen dollar of meer. De internationale fusie- en overnamespecialist presenteert gegevens sinds vier jaar in de Quarterly Deal Performance Monitor. Hieruit blijkt dat het afgelopen jaar, ondanks zware economische tijden, meer fusie- en overnamedeals gesloten werden dan in het jaar ervoor. De aandelenkoersen van bedrijven die overnamen presteerden beter dan de regionale indices. Het best presteerden Aziatische overnemers (6.7 pp beter), Amerikaanse bedrijven met 1.4pp het minst.

Crisis 2008 zuiverde

“We zien dat veel bedrijven na de crisis van 2008 hun huishouding op orde hebben gebracht”, zegt Bert van Loen, M&A Service Line Leader Nederland bij Towers Watson. “Veel ondernemingen hebben daardoor voldoende cash in huis om overnames te financieren. Wat ook meespeelt is dat de waarde van overnamekandidaten door de crisis kan zijn afgenomen. Door deze omstandigheden kan de crisis juist kansen bieden. Wel dienen overnemers nog zorgvuldiger te kijken naar de waarde van het potentiële target. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe groot de belangen zijn in Griekenland, Spanje en Italië, maar nu bijvoorbeeld ook specifiek de pensioenverplichtingen.”

De Towers Watson’s Quarterly Deal Performance Monitor laat grote verschillen zien in de doorlooptijd van fusie- en overnamedeals. De gemiddelde doorlooptijd in Azië is 108 dagen, terwijl Amerikanen de deal gemiddeld in 57 dagen rond hebben. Europese bedrijven hebben gemiddeld 89 dagen nodig om een deal te sluiten. Volgens Towers Watson zijn er in de VS meer serial dealmakers, die meer ervaring hebben. Ook speelt het meer of minder omzichtig omgaan met cultuuraspecten een rol.