Beleggers stappen opnieuw in beleggingsfondsen

Er is weer risicobereidheid, zo blijkt uit het recentste Morningstarrapport over de Europese kapitaalstromen.

Uit de Morningstar-gegevens over de Europese kapitaalstromen blijkt dat de Europese fondsensector 2012 goed is begonnen. Beleggers belegden in januari 2012 immers 13 miljard euro aan nieuw vermogen in langlopende in Europa gevestigde fondsen.

Belangrijke bevindingen uit het Morningstar-rapport:

  • Beleggers belegden in januari bijna 7 miljard euro in vastrentende fondsen.
  • Beleggers richtten hun pijlen op opbrengst: de vastrentende Morningstar-categorieën, EUR High Yield Bond , EUR Corporate Bond en USD High Yield Bond verzamelden in de eerste maand van het jaar in totaal 6 miljard euro.
  • Aandelenfondsen kenden hun eerste positieve maand sinds mei 2011, met kapitaalinstromen van meer dan 3 miljard euro. Fondsen in wereldwijde opkomende markten kenden de sterkste kapitaalinstromen sinds april 2011.
  • De grootste maandelijkse kapitaalinstroom voor fondsen in de categorie van de wereldwijde opkomende markten, goed voor 600 miljoen euro aan nieuw kapitaal, werd geregistreerd door Aberdeen Emerging Markets, dat van de Morningstar-analisten de rating 'Gold' heeft gekregen.
  • Templeton Global Bond had in januari voor de vijfde maand op rij te lijden van kapitaaluitstromen. Beleggers verzilverden tijdens de maand voor meer dan 500 miljoen euro, en de Morningstar Investor Return* (kapitaalsgewogen) lag aanzienlijk onder het totaalrendement van het fonds.
  • De geldmarktstromen waren gunstig voor twee van de drie grootste fondsen van Frankrijk: BNP Paribas kende zijn beste maand sinds maart 2010 en Amundi zijn beste maand sinds mei 2011.
  • Passieve fondsen kenden een sterke maand, met een kapitaalinstroom van 1,2 miljard euro voor indexfondsen.

    "Door de levendige markten keren beleggers terug naar fondsen. We merken duidelijk een hernieuwde risicobereidheid en een aanzienlijke belangstelling voor opbrengst. Het geval van Templeton Global Bond toont echter aan dat beleggers al te vaak gewend zijn om hoog te kopen en laag te verkopen. De berekening van de Morningstar Investor Returns toont aan dat veel beleggers van het fonds het gepubliceerde totaalrendement niet hebben gehaald.", aldus Dan Lefkovitz, Morningstar European Fund Research Team.