Fundix lanceert duurzaam vermogensbeheer

Online vermogensbeheerder Fundix lanceert duurzaam vermogensbeheer. Het vermogen van cliënten die kiezen voor deze dienst wordt belegd in meer dan vijftig duurzame fondsen. Hiermee is de online vermogensbeheerder de grootste aanbieder van duurzame fondsen in Nederland.

Met de lancering van de nieuwe dienst komt de beheerder tegemoet aan de vraag naar duurzame beleggingsfondsen, zonder dat risicobeheersing middels spreiding uit het oog wordt verloren. ‘Met de lancering van de nieuwe dienst spelen we in op twee trends’ verklaart Evert Oosterhuis, directeur Fundix.‘We komen tegemoet aan de vraag naar duurzame beleggingsfondsen en we spelen in op de behoefte aan vermogensbehoud. Door ons uitgebreide aanbod zijn we in staat voldoende spreiding in de maatwerkportefeuilles aan te brengen, waardoor we risico’s uitstekend kunnen beheersen.’

Rekenkundig model

Naast het grote aanbod van duurzame fondsen onderscheidt Fundix zich doordat ze het vermogen van hun cliënten beheren op basis van het rekenkundig model van Harry Markowitz. Oosterhuis: ‘Je belegt het meest succesvol als je emotie in het beleggingsproces zoveel mogelijk uitsluit. Dit model is een rekenkundig model, waarin menselijk handelen tot het minimum is beperkt.’ Het computermodel stelt Fundix ook in staat vermogensbeheer als online dienst aan te bieden.

Vergoeding

Het gevolg van het gebruik van het model van Markowitz is dat Fundix geen invloed heeft op de distributievergoeding die het ontvangt. Het model kiest de fondsen op basis van hun performance en niet op basis van de vergoeding die er tegenover staat. ‘We vertrouwen zoveel in het model van Markowitz, dat het model direct invloed heeft op ons bedrijfsresultaat. Ondanks de grote invloed op ons bedrijfsresultaat blijven we deze aanpak hanteren, simpelweg omdat de beste performance wordt bereikt door emoties zoveel mogelijk uit te sluiten’.