Sparinvest: volatiliteit geen risicograadmeter voor aandelenbelegger

Toezichthouders en de financiële markten hebben voornamelijk oog voor de volatiliteit, terwijl naar de kwaliteit van individuele ondernemingen nauwelijks wordt gekeken. Zonde, stelt Sparinvest in zijn meest recente Bericht aan Aandeelhouders. Kleine ondergewaardeerde bedrijven worden in hoogvolatiele markten genegeerd maar hebben sinds 1990 twee tot vier keer meer rendement geboden dan grote bedrijven.

Postcode Europa effect

Ingegeven door de angst dat de Griekse crisis over zou slaan naar Spanje ontstond in de eerste helft van het jaar dezelfde beweging als het najaar van 2011: het ‘postcode Europa effect’. Louter het feit dat een bedrijf gevestigd is in Europa is voldoende om de aandelenkoers te doen kelderen. Of het betreffende bedrijf een multinational is met inkomsten gespreid over de hele wereld doet daarbij niet ter zake, en dat leidt tot irrationele koersen. Zo noemt het Bericht aan Aandeelhouders Renault als voorbeeld: ‘wat een ieder ook mag denken van de Europese activiteiten van dit bedrijf, feit is dat voor elk aandeel Renault van EUR 32,-, men tevens eigenaar wordt van een stukje Nissan ter waarde van EUR 50,-‘.

Maatschappelijke weerstand

De Deense valuebelegger vraagt zich tevens af waarom er niet meer maatschappelijke weerstand is tegen de toezichthouders: ‘Om beleggingsrisicio te verlagen hanteert de toezichthouder de voorwaarde van lage volatiliteit. Dit risicokader dwingt grote marktpartijen zoals pensioenfondsen er toe om in te druisen tegen de fundamentele, intuïtieve regel van ’koop laag, verkoop hoog.’

Kansen na crisis

Sparinvest constateert verder dat er in Europa tallozen ondergewaardeerde aandelen verkrijgbaar zijn waar langetermijnbeleggers van kunnen profiteren. Na de crisis van 2008-2009 sneden bedrijven in de kosten, waardoor ze nu veel veerkrachtiger zijn. Financiële onafhankelijkheid, gezondheid en zelfredzaamheid worden de komende jaren steeds belangrijker, met name omdat Europese overheden onvoldoende middelen hebben om de particuliere sector financieel nog breed te ondersteunen.