Voedingsmiddelenindustrie in greep van de grondstofprijzen

De voedingsmiddelenindustrie trekt de stijgende lijn uit 2011 niet door in 2012. In 2012 voorziet het ING Economisch Bureau een productiekrimp van 1,5%. De economische krimp in Nederland en de Eurozone en het gebrek aan vertrouwen bij consumenten drukken de bestedingen aan voedingsmiddelen. Ondertussen zitten marges in de tang door de hoge prijzen van grondstoffen en de beperkte mogelijkheden om deze door te berekenen. Strategische keuzes zijn noodzakelijk om de gevoeligheid van producenten voor schommelingen in grondstofprijzen te verminderen en marges te behouden.

Productieherstel komt in 2012 tot een halt

Na een goed jaar in 2011 zijn voedingsmiddelenproducenten in 2012 weer in lastiger vaarwater gekomen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de productie in 2012 met 1,5% krimpt. Door economische krimp in Nederland en het lage consumentenvertrouwen is het volume van voedselaankopen in 2012 gedaald. Dit komt omdat consumenten minder uitgeven of overstappen op goedkopere producten. Ondanks de productiekrimp presteert de voedingsmiddelenindustrie naar verwachting iets beter dan het industriegemiddelde. In 2013 voorziet ING een beperkte productiegroei (0,8%). Producenten zijn daarbij mede afhankelijk van de terugkeer van de rust en het vertrouwen in Nederland en de Eurozone.