Sparinvest onderzoekt samenwerking met Chinese Haitong International

Valuespecialist Sparinvest en het Chinese Haitong Asset Management onderzoeken of zij samen producten kunnen ontwikkelen voor Europa, Hong Kong, Macau en China. De twee bedrijven hebben daarvoor dinsdagnacht een intentieverklaring ondertekend.

Volgens Per Noesgaard, CEO van Sparinvest, opent de overeenkomst een markt die anders buiten bereik zou blijven en moeilijk eigenhandig is te ontwikkelen. Sparinvest krijgt toegang tot Chinese klanten door gezamenlijk producten te ontwikkelen en te vermarkten. Bovendien krijgt het toegang tot Chinese beleggingsexpertise en financiële producten die in Renminbi genoteerd zijn.

Noesgaard: “De samenwerking met Haitong International is de volgende stap in onze internationale ambities. Ze biedt ons de kans om onze vleugels verder over de wereld uit te slaan. In al onze beleggingsbeslissingen staat de value-filosofie centraal, en op deze manier kunnen wij aan beleggers over de hele wereld value-oplossingen bieden.” Sparinvest, Haitong International Michael Albrechtslund Managing Director, Sparinvest Holdings S.E., Per Noesgaard, CEO of Sparinvest Holdings SE, Dr Lin Yong, Deputy Chairman and CEO, Haitong International Securities Group, Patrick Poon Chief Operating Officer, Haitong International Securities Group. Achterste rij: Ron Heung – Officer (HTAM HK) Kathy Tai – Manager (HTAM HK), Beryl Kwan – Client Relationship Manager (HTAM HK), Wesley Kong – Deputy Chief Investment Officer (HTAM HK), Sidsel Møller - Head of Intl. Business Development (Sparinvest SE), Ben Zhang – Managing Director (HTAM HK), Jonathan Xie – Deputy Head of Business Development (HTAM HK) en Young Zhao - Head of Product Development and Strategy (HTAM HK)

Sparinvest gekozen om value-track record

Noesgaard en Dr Lin Yong, Vice Voorzitter en CEO van Haitong International ondertekenden de intentieverklaring tijdens een ceremonie in Hong Kong. Dr Lin: “Chinese beleggers krijgen dankzij de globalisering en een steeds sneller groeiend zakelijk klimaat grote belangstelling voor financiële producten en diensten uit andere markten. Eén van de aspecten van onze groeistrategie is om samen te werken met toonaangevende vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen in de VS, Europa en Zuid-Oost Azië. Zo kunnen wij wereldwijde beleggingsexpertise beschikbaar stellen aan onze klanten. Aan de andere kant profiteren onze partners van onze diensten en krijgen zij toegang tot Hong Kong en de andere markten waarin wij ons specialiseren. Beide partijen hebben er voordeel van.”

Volgend op samenwerking met Brandes Investment Partners

De samenwerking met Haitong Asset Management (HTAM) volgt voor Sparinvest op een vergelijkbare overeenkomst met het Amerikaanse Brandes Investment in 2011. HTAM is onderdeel van het in Hong Kong beursgenoteerde Haitong International Securities Group Limited en dochter van het in Shanghai gevestigde Haitong Securities Limited. Met 4 miljoen particuliere en 12.000 institutionele klanten is het de op één na grootste beleggingsinstelling van China. De overeenkomst houdt in dat beide partijen onderzoeken hoe gezamenlijke producten het best zijn te introduceren in Europa, Hong Kong, Macau en China. De overeenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd en vindt plaats op basis van gesloten beurzen.

Luxemburgse toezichthouder is vooruitstrevend

Financiële toezichthouders proberen sinds 2006 een brug tussen Europa en China te slaan. In 2008 maakten de Luxemburgse CSSF en de Chinese CBRC de weg voor Luxemburgse fondsaanbieders vrij om Chinese beleggers te bereiken. Een samenwerkingsverband is voor Europese fondsbeheerders de aangewezen route om de Chinese markt te betreden.