Omzet detailhandel nauwelijks veranderd

In oktober 2012 heeft de detailhandel 0,1 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Het volume kromp met 2,9 procent, terwijl de prijzen 2,8 procent hoger waren. Door de btw-verhoging per 1 oktober stegen de prijzen in de detailhandel beduidend sterker dan in het afgelopen halfjaar. In oktober was er verder een klein positief koopdageffect van ongeveer een half procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS Corp. .

Non-foodwinkels boekten 3 procent minder omzet dan een jaar geleden. De prijzen stegen in deze winkels met ruim 1 procent, terwijl het volume 4 procent kromp. In september waren omzet en volume nog bijna even groot als een jaar eerder. Vooral winkels in consumentenelektronica, bovenkledingwinkels en doe-het-zelfwinkels presteerden in oktober minder goed dan in september van dit jaar.

De omzet in de winkels in voedings- en genotmiddelen nam met 2,8 procent toe. Speciaalzaken leverden omzet in, terwijl de supermarkten ruim 3 procent meer omzet behaalden. Supermarkten zagen daarbij het volume ook groeien. Postorderbedrijven en internetwinkels kenden een omzetstijging van bijna 19 procent, de grootste toename in ruim twee jaar tijd. De omzet van de tankstations lag op nagenoeg hetzelfde niveau als in oktober 2011.

Bron: CBS Corp.