Sparinvest: 2013 biedt kansen voor bedrijfsobligaties en small-cap aandelen

In 2012 zijn beleggers met cash reserves gefrustreerd geraakt door enerzijds het lage rendement op ‘veilige’ beleggingen, terwijl ze anderzijds weinig heil zien in riskantere assets vanwege de sombere economische vooruitzichten (fiscal cliffs, Eurogeddon). Door aanhoudend hoge volatiliteit in 2013 voorziet de vermogensbeheerder beperkt enthousiasme om naar riskantere assets te draaien – in ieder geval totdat het uitblijven van inflatie-gecorrigeerd rendement beleggers dwingt om schoorvoetend meer risico op te zoeken. De vraag is waar beleggers dat kunnen vinden.

Bedrijfsobligaties: small-caps met solide beschermingsclausules

Bedrijfsobligaties blijven de beste kans voor goed rendement tegen een redelijk risico - ondanks dat het laaghangende fruit onder de bedrijfsobligaties al lang door anderen is geplukt. Een extra waarschuwing is bovendien op zijn plaats: het faillissementsrisico in de markt neemt toe naar 3%, overigens nog steeds ver beneden het historisch gemiddelde van 4,5%. De risicopremies nemen af door de hoge vraag naar deze asset class. Fatsoenlijk rendement is zeker nog te vinden, maar dan vooral door de onderliggende bedrijven van alle kanten te analyseren. Small-caps met een lage koers ten opzichte van boekwaarde vormen daarbij een vertrekpunt.

Beleggers moeten op zoek naar bedrijven die juist niet in een index zijn opgenomen. Ook ziet Sparinvest aantrekkelijke mogelijkheden in bedrijven, waar in de obligatievoorwaarden stevige beschermingsclausules zijn opgenomen in het geval van overnames / machtswisselingen. De obligatie’s van deze bedrijven zullen snel in waarde stijgen, zodra de markt voor fusies en overnames weer op gang komt (en dat gebeurt, omdat bedrijven erg veel cash op de balans hebben staan).

Aandelen: small-caps met verborgen kostbare activa

Voor zover beleggers in 2012 hun heil in aandelen zochten, vluchtten ze naar defensieve aandelen waarvan het vermogen om geld te verdienen niet afhangt van de crisis. Dit resulteerde in het hamsteren van mega-cap blue chip bedrijven. Daardoor zijn deze inmiddels overgewaardeerd. In 2013 liggen de kansen ook hier in small-caps met een lage koers ten opzichte van de boekwaarde.

Tenminste, zolang er ook sprake is van lage schulden en verborgen waardebronnen als kostbare activa of andere te verzilveren tastbare zaken. De aandelenkoersen van deze bedrijven zullen sterk stijgen naar hun eigenlijke waarde zodra de markten weer meer oog krijgen voor fundamentals in plaats van paniekvoetbal rondom defensieve aandelen. Dit wordt ingezet door het weer tot leven komen van de markt voor fusies en overnames.