Low volatility beleggen goeroe Bob Haugen overleden

Op 6 januari dit jaar overleed in Durango (Colorad) op 70 jarige leeft de wereldwijd zeer bekende financiële econoom Robert Haugen. Haugen staat vooral bekend als uitvinder het low-volatility beleggen. Deze theorie houdt in dat er er eerder een negatief verband is tussen risico en rendement. Dit betekent dat alleen met een lage volatiliteit juist een hoger rendement behalen dan aandelen met een hogere volatiliteit.

Het beleggen in groeiaandelen (met doorgaans een hoge volatiliteit) leverde volgens Haugen meestal fors lagere rendementen op dan het beleggen in waardeaandelen.

Robert Haugen 1942-2013a Robert Haugen 1942-2013

Tegen de stroom in

Bekende papers van Haugen zijn o.a. The Incredible January Effect (samen met Josef Lakonisho), Beast on Wall Street , The Inefficient Market en Case Closed. In 2010 kwam zijn laatste boek The New Finance uit dat sterk tegen de efficiënte markttheorie inbokste.

De onderzoeken van Haugen staan in de top 20 van meest gepubliceerde academische onderzoeken in de bekende journals. Haugen zag het als zijn taak om bijna alle financiële literatuur te vervangen door het op low-volatility gebaseerde beleggen.

Interview Robert Haugen, Amsterdam 2010 met Analist.nl

Naast de theorie van het lage risico-hoog rendement was Haugen ook bekend door zijn 'expected return model' dat hij samen met Nardin Baker in 1996 publiceerde. In 2012 lanceerde hij zijn site Lowvolatilitystocks.com.