AFM waarschuwt tegen boilerrooms

Er zijn veel zogenoemde boilerrooms actief in Nederland, partijen die op agressieve wijze via de telefoon waardeloze of nepaandelen verkopen. Het is belangrijk dat consumenten nooit ingaan op het aanbod van partijen die hen op deze manier benaderen. Ze doen er goed aan te onderzoeken of een partij op de waarschuwingslijst tegen boilerrooms voorkomt.

De Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) waarschuwt consumenten voor boilerrooms naar aanleiding van een uitzending van Tros Opgelicht?!. De AFM ziet boilerrooms als een groot probleem, ondanks een afname van het aantal signalen over deze vorm van financiële oplichting en fraude. Daarom heeft de aanpak van boilerrooms hoge prioriteit.

Een boilerroom is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze te interesseren om te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boilerrooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Boilerrooms zijn een hardnekkig fenomeen. Wel ziet de AFM sinds 2010 een daling van het aantal ontvangen signalen. Dit aantal is gedaald van gemiddeld twee à drie per week naar één tot twee per week in 2012.